Hoe word ik een stewardess?

Het lijk mij heel leuk om een stewardess te zijn. Daarom vond ik het leuk dat ik mevrouw Henna Donk mocht interviewen. Het interviewen hielp me, hoe ik een stewardess kan worden. Het gesprek is goed afgelopen. We hebben foto's gemaakt en het was erg leuk.

Door de KPB redactie: Manmit

Geluid en foto's: Chaima & Deniz.


Henna Donk is stewardess voor de KLM geworden, omdat ze graag een beroep wilde doen waarbij ze met allerlei soorten mensen om zou gaan, die er allemaal heel anders uitzien, uit alle delen van de wereld en ook om iets van de wereld te kunnen zien. We waren dan ook hartstikke blij dat ze naar Cybersoek kon komen om over haar beroep te vertellen. En tot onze grote verrassing: ze kwam in haar echte KLM kleding!Om stewardess te worden moet je allereerst je middelbare school hebben afgemaakt, dus minimaal Mavo of hoger. En dan moet je een MBO opleiding gedaan hebben. En je moet natuurlijk goed de talen spreken. Ook moet je goed met mensen om kunnen gaan en zorgzaam zijn. Als je solliciteert worden er ook tests afgenomen om te kijken of je al deze kwaliteiten bezit.

Henna vertelde ons wat ze allemaal doet als stewardess. Je komt aan op Schiphol, alle medewerkers hebben een identiteitspasje die je ergens door heen moet halen zodat geregistreerd wordt dat je er op tijd bent. Dan komt er een briefje uit de computer waarop staat wat je precies moet gaan doen, bijvoorbeeld dat je naar New York gaat vliegen. Meestal weet je dat wel al van tevoren, maar dit is dan een bevestiging van hoe lang het gaat duren en zo. Dan ga je je koffer wegbrengen en naar je postvakje om te kijken of er nog berichten voor je zijn. Daarna ga ja naar boven, in het bemanningscentrum, voor een vergadering waar besproken wordt wat er bijzonder is aan de vlucht.
Daarna kan je naar het vliegtuig toe en ga je je werk doen. Je gaat de passagiers begroeten en naar hun plaats begeleiden. En als iedereen in het vliegtuig zit ga je opletten dat iedereen blijft zitten bij het opstijgen. Als het vliegtuig dan in de lucht is, ga je drankjes en snacks of afhankelijk van hoe lang de vlucht duurt een hele maaltijd serveren aan de passagiers. De stewardessen zelf eten dan natuurlijk ook wat, maar dat is niet hetzelfde eten als wat de passagiers krijgen. Henna vindt zelf de pasta's vaak wel lekker.

Henna vliegt als stewardess over de hele wereld. Wat ze heel leuk vond, is om naar China of Japan te vliegen, maar Rome vind ze ook heel mooi en Afrika vindt ze ook geweldig. Ieder werelddeel heeft volgens haar weer iets speciaals. Maar als ze er echt een moet kiezen dan vindt ze Suriname wel heel leuk. Ook omdat ze daar zelf oorspronkelijk vandaan komt en haar opa daar nog woont.

Altijd als er buiten Europa gevlogen wordt, dan blijf je overnachten in een hotel. Maar als je binnen Europa vliegt, dan heb je twee verschillende mogelijkheden; of je vliegt heen en weer, maar het kan ook zijn dat je dan ter plekke blijft overnachten. Soms blijf je dan ook wel meerdere nachten. Het hotel wordt dan betaald door de KLM.
Je kan er ook zelf voor kiezen om op stap te gaan in het land waar je naartoe vliegt.

Alle stewardessen en stewards zijn verplicht om een speciaal uniform aan te trekken en om er verzorgd en representatief uit te zien. Het uniform van de KLM is helmaal blauw, dus Henna mag bijvoorbeeld geen rode schoenen aantrekken! Het moeten altijd blauwe schoenen zijn. Bij het uniform hoort een rok of een broek. Gelukkig vind Henna het een prachtig uniform, want ze houdt van blauw. Ze voelt zich er heel prettig bij.

Het interview heeft me veel geholpen om te weten hoe ik een stewardess kan worden. Nu weet ik zeker dat ik een stewardess ga worden.

Home | @